Svet-Stranek.cz
Krása orchidejí a jiných rostlin
Orchideje a jiné exotické rostliny

Zmijovec(Amorphophallus rivieri(konjac), albus,bulbifer, yunanensis a užovník(Sauromatum venosum):Krása orchidejí a jiných rostlin

Zmijovec(Amorphophallus rivieri(konjac), albus,bulbifer, yunanensis a užovník(Sauromatum venosum)

Rod Amorphophallus obsahuje asi 170druhů. Většina druhů roste v tropickém a subtropickém pásmu po celé Asii. Několik druhů roste v Africe a na Madaskaru.
U většiny druhů vyroste pouze jediný list, který má vzhled stromu. Rostliny mají jeden květ, který má samčí i samičí pohlaví.V den otevření květu vydává nepříjemný zápach, který přitahuje opylovače(mouchy). Druhý den začíná zápach slábnout.
Zmijovec pochází z jihovýchodní Asie. Konkrétně Amorphophallus rivieri pěstuji takto:
  Koncem března i dříve, podle teploty prostředí kde přezimuje, přesazuji hlízy do směsi listovky, drnovky,rašeliny a říčního písku, vše v poměru 1:1:1 (lze s úspěchem použít "zahradnický substrát" s použitím hlíny ze zahrady 1:1). Hlízy sázím tak hluboko, aby nad ní byla po slehnutí tak silná vrstva zeminy jako je její 1,5-2x výška.
  Květináč volím tak velký, aby hlíza měla v sázecí hloubce prostor kolem sebe aspoň 10 cm.
  Po zasazení udržuji zeminu mírně vlhkou při teplotě 18-20°C tak dlouho než se objeví rostoucí stonek. Jak se začne rozvíjet list, tvořící korunu, zvětším zálivku. Zalévám podle teploty tak, aby zemina byla stále mírně vlhká, ne však rozblácená. Pokud budu sázet hlízu, u které již v prosinci až lednu lze pozorovat narůstající vegetační vrchol, sázím je již v lednu nejpozději v únoru a pěstuji obdobně jak uvedeno již dříve.
Umístěním vyžaduje polostín až rozptýlené světlo, krátce snese i plné slunce(do 1hod.) ne polední úpal. Po rozvinutí koruny je nutno hnojit každý týden až 10 dní plným hnojivem-případně kombinovat s dusíkatým(OBM). Hnojím do konce srpna a pak zalévám jen vodou.
  V době vegetace může být rostlina umístěna v pokoji u světlého okna nebo ještě lépe venku v polostínu. Při venkovním pěstování dosahuje o něco menších rozměrů t.j. o něco menší nároky na výživu.
 Ven umisťuji až noční teploty neklesají pod 12°C a denní jsou aspoň 20°C.
  Květuschopné hlízy mají průměr kolem 10cm a váhu přes 500 g. Květ vyráží brzy z jara t.zn., že i tehdy začnu rostlinu mírně zalévat a po odkvětu přesazuji. Potom vyraší z hlízy list a rostlina vegetuje do podzimu.
  Na podzim, jak začne se snižující se teplotou tmavězelený list být světlejší až nažloutlý, silně omezím zálivku až přestanu zalévat úplně, aby hlíza zatáhla. Potom ji umístím do prostoru s teplotou 5-10°C, kde ji nechávám až do jara.
  Hlízy je nutno každým rokem přesazovat do nové a výživné zeminy!!!
Dalšími druhy jsou:
Amorphophallus bulbifer
Amorphophallus yunanensis
Amorphophallus myosuroides
Amorphophallus albus

  Obdobným způsobem se pěstuje užovník(Sauromatum venosum).

Je možné je pěstovat i vysazené na zahradě, ale na podzim, jak zežloutne list, je nutno hlízy vyjmout ze země a uložit na místě s teplotou do 10°C.
Mezi aronovité rostliny patří též Dracunculus vulgaris(čertův jazyk) původem ze Středomoří.


návštěvníků stránky
celkem239 769
tento týden711
dnes160