Svet-Stranek.cz
Krása orchidejí a jiných rostlin
Orchideje a jiné exotické rostliny

Cattleya (Lindl. ):Krása orchidejí a jiných rostlin

Cattleya (Lindl. )

  Rod Cattleya zahrnuje cca 56 druhů s velkým množstvím variet a velkou variabilitou barev, tvarů,nároků a velikostí. Původem ze střední a jižní Ameriky.
  Rostliny rodu Cattleya jsou téměř výhradně epifyty a proto při pěstování v květináči vyžadují velmi porézní, snadno prosychající a hrubozrnný substrát. Pro tento účel se hodí hrubě nadrcená borová kůra o zrnitosti cca 0,5 - 2cm zbavená nadměrné kyselosti, doplněná rašeliníkem Sphagnum (pozvolna dodává draslík ), polyuretanem (molitan - pozvolna uvolňuje dosík )a drceným polystyrenem, který udržuje dostatečné provzdušnění substrátu.
  Bylo provedeno mnoho křížení s jinými rody například Brassavola, Laelia, Sophronitis nebo Epidedrum. Květy hybridů dosahují obrovských rozměrů a fantastických barev, mnohé z nich krásně voní.

Kultivační podmínky obecně

  Na pěstování jsou tyto rostliny málo náročné a pokud s nimi nebude zacházeno vyloženě nešetrně, neměly by zklamat. Vyžadují vzdušnou vlhkost 50-80%, dostatek světla, ale ne přímé slunce. Dostatek světla je důležitý zejména pro indukci kvetení. Proto by měly být rostliny umístěny co nejblíže k oknu, na parapet. Na teplotu jsou méně náročné, v zimě je lépe mírný pokles teplot, bez problému snášejí 14-16°C. Mezirodové hybridy je možno bez problémů mít celoročně v pokojových podmínkách. Často kvetou od podzimu do jara, ale řada hybridů vykvétá nepravidelně. Substrát udržujeme mírně vlhký, v asi 5ti denních intervalech by měl lehce proschnout.
  Žluté a tečkované přírodní druhy i hybridy mají vyšší nároky na kultivaci především na teplotu.

Hnojení

  Hnojíme v době vegetačního růstu a kvetení cca 1x za 14 dní slabým roztokem nejlépe tekutého hnojiva v koncentraci 0,1-0,15%. V zimním období nehnojíme vůbec a omezíme i zálivku v závislosti na teplotě.

Přesazování

  Přesazujeme nepříliš často, 1x za 2-4 roky. vždy na jaře při počátku tvorby nových kořenů. Pro přesázení se rozhodneme když:

• rostlina se již evidentně nevejde do květináče a nové kořeny
   tvoří  mimo
• substrát je již tozložený a kořeny v něm nejsou dostatečně   
   provzdušněny
• potřebujeme zlepšit přesázením zdravotní stav rostliny
• máme snahu o získání nového jedince - vždy dělit tak, aby každá
  oddělená část měla nejméně 4 pahlízy

  V případě celkového nedostatku místa jsou zde k dispozici i vzrůstem malé rostliny, na př. hybridy se Sophronitis nebo C.Walkeriana, acladiae a pod. Přírodní druhy a primární hybridy mají ale často velmi specifické požadavky, které nemusí být snadné je pro rostlinu připravit.

Převzato z © Orchideje Šmajer

návštěvníků stránky
celkem237 454
tento týden419
dnes173